dissabte, 4 d’abril del 2009

LA TORRE DE L'ESPANYOL

Som a la cubeta nord de la Ribera, i ens proposem coneixer una part de la comarca no gens visitada malgrat tenir uns racons molt atraients. El terme de la Torre de l'Espanyol té dues parts bastant diferenciades, la zona amb influència del reg, amb camps de fruiters, presseguer principalment, i la resta on el conreu dominant és l'olivera.Per aconseguir el track
Sortim de l'aparcament que trobem a l'entrada del poble, on hem deixat el cotxe, i ens dirigim en primer lloc cap a l'ermita de Sant Antoni, a través de la zona de regadiu. A la sortida del poble hi ha una forta baixada, continuant amb petits esglaons que ens porten amb no gaire esforç fins a l'ermita.
La trobem petita, ens sorprèn, i està enquadrada per uns xiprers. El poble es veu a prop, pràcticament al mateix nivell. Continuem pel camí de sota que ens deixa llançar-nos per una rampa quasi vertical que ens fa demostrar la nostra habilitat. Una mica més avall retornem cap al poble, passem a tocar d'una granja, planegem, una altra granja i arribem a la Font d'en Horta, on trobem els antics rentadors municipals.Sortim a la carretera, en direcció a Vinebre, però solament la seguim uns 100 m per desviar-nos tot seguit amb la mateixa direcció que portàvem, per seguir planejant per sota el poble prop també d'altres granges i de la depuradora. Quedem sorpresos de l'alta activitat ramadera d'aquesta zona.
A partir d'aquí comencem a baixar per creuar el barranc de la Torre, seguint el camí de la Palma. Només travessar-lo comença la pujada fins trobar a la dreta el camí de Faquims, que el seguirem fins dalt de la serra del Rovelló. Al trobar el camí de Vinebre a Cabaces, per Gorraptes, el seguirem cap a la dreta sempre per damunt de la cresta. Cal vigilar que al cap de poc ens trobarem una bifurcació, cal pendre el camí de la dreta, que puja i passar per damunt d'una roca que fa una quasi balma.Aquest tram té unes magnifiques vistes cap als dos costats, al fons a la nostra dreta veiem la Palma.Quan arribem a la serra dels Aubellons, deixem el camí de Cabacés. Cal fer quasi mitja volta per prendre el camí que ens porta per la vall del Masetsfins a la carretera que ve de la Torre i va cap al Priorat. És una baixada inicialment ràpida fins que arribem a la vall, per seguir-la ja més planejant però igual de ràpida al estar el pis en molt bon estat.
Seguim la carretera cap amunt uns 500 m, per deixar-la pel camí de les Aranits, que ens porta al fons del barranc de la Torre, al seu inici. En aquest punt trobem que baixa aigua pel barranc, es nota que l'hivern ha estat plujós.
En aquest tram cal estar atent per que deixarem el camí per seguir-ne una altre que quasi esta desaparegut, és ample com els altre, però ha crescut romer i matoll al seu interior i el pis és molt pedregós, al començament el podem fer pedalant però quan el camí agafa pendent ens veiem obligats a fer un tram a peu.
Quan sembla que estem perduts trobem el camí que ve de la carretera que va a la Figuera i que ja està amb un estat molt adequat per poder seguir-lo amb la bici, encara que la pujada segueix essent important.
Sortim a la carretera amb direcció cap a la Figuera, la seguim 1 km i just al punt quilomètric 3 surt el camí per la dreta que ens portara cap a la serra de les Obagues, amb descens ràpid cap als Comellars, fins al mas del Comandant, on se'ns acaba la bona vida i reiniciem un ascens pel camí mig abandonat, al menys sense trànsit de vehicles en molt de temps, l'indret però és d'una bellesa espaterrant,fins que passem pel mas del Murallo, inacabat i molt lleig, per seguim pujant fent una ziga-zaga i retrobar el camí en millor estat prop del coll de la Garganta, on entre còrrecs i roderes gravades a l'argila iniciem la baixa final que ens portara altre cop a la Torre de l'Espanyol.
El primer tram de baixada sense ser complicat cal anar amb precaució ja que no està gaire xafat, i quan entrem a la zona baixa de la vall, amb camp conreats ja esta millor, la pendent no és tan forta i es pot anar més relaxat.
Han estat 32 km que ens han permès fer una ideia bastant general de com és el terme d'aquest poble, amb valls molt fondes i serralades amb una vista magnifica.
IBP = 100, amb algun tram amb dificultat pel tipus de terra.