diumenge, 14 de desembre del 2008

PAS DE L'ASE

Amb aquesta sortida des de Móra d'Ebre es visita l'ermita de Sant Geroni, el barranc de Xercums i es segueix part del camí natural de l'Ebre, GR99, en el seu transcurs pel Pas de l'Ase, des d'Ascó a Móra d'Ebre.
Sortim des del pont sobre l'Ebre, per la carretera antiga que travessava Móra d'Ebre i ens dirigim vers l'Hospital i abans d'arribar-hi ens desviem a l'esquerra cap a l'ermita de Sant Jeroni, lloc on el dia 1 de maig es fa la romeria del poble.

El camí fins l'ermita està totalment asfaltat, sempre amb lleugera pujada sense cap mena de dificultat, son 9 km que ens portaran al peu de la Picossa i que ens situaran en un racó molt entranyable, amb uns xiprers enormes entre les dues ermites de Sant Jeroni i Santa Madrona.

En aquest punt comença una pista molt empinada, que pot fer necessari espenye la bici amb molta força si la volem pujar, és un tros curt d'uns 200 m, però que ens faran bufar. Després el camí segueix pujant, però ja es pot fer amb normalitat per coronar amb poc temps la carena.

S'inicia un llarg descens, fins gairebé Ascó, pel barranc de Xarcums, al començament amb camps de conreu en el seu llit i que més tard s'estreny quedant solament bosc al fons.

Al arribar al barranc del Forn Teuler canviem de direcció i ens dirigim vers el riu, primer en un nou ascens per baixar rapidament fins trobar-lo just a la sortida del poble d'Ascó.
El seguim, juntament a la via del tren, aigues avall ja pel camí natural de l'Ebre, el GR 99, que recentment a estat senyalitzat des del seu coneçament fins a la desembocadura, amb més de 100 km marcats esperant que els recorreguem.

El pas de l'Ase ens encaixona el riu, la via del tren i la carretera de l'eix de l'Ebre i el camí que seguim fins al punt que no hi cabem, fent necessari l'obertura de diversos túnels per poder passar el tren i a nosaltres ens toca salta un morro de roca enfialnt-nos per una sendera que ens obliga a espenyer la bici porp d'un km, potser el més trialeros siguin capaços de passar-ho pedalant, però val la pena anar contemplant un paissatge que es mostra sorprenent a cada revolt, contemplant el riu des d'una perspectiva inimaginable.


Salvat aquest obstacle ens queda una passejada per la vora del riu maravellosa, per les illes de Garcia primer, i un cop passat el pont del tren, una vorejada del riu que ens ensenyara racons preciosos.

Haurem fet uns 30 km, variats, fàcils de fer i si el dia és bó, haurem gaudit d'una sortida molt agradable.
IBP = 36